divendres, 17 de gener del 2020



Ahir, dijous 16 de gener, van venir els tècnics de Natura Montfred a instal·lar dos caixes niu al pati de l'institut. 

La primera caixa s'ha instal·lat al pati de davant, a la zona de l'hort; i la segona caixa niu, a una Amèlia que hi ha al pati de darrera, a la zona de batxillerat. 

Estan elaborades a mà per la Fundació TRESC i estan dissenyades perquè hi habitin les mallerengues i puguin començar a nuar de cares a finals de primavera.

A veure si tenim sort i els agrada el nostre pati!!!

Hi ha força ocells que fan el niu dins dels forats i les escletxes que es formen als troncs vells d’alguns arbres com les alzines, els ametllers, les oliveres, els garrofers, els pollancres, etc. 


Malauradament, cada cop n’hi ha menys, d’aquest arbres vells i, en canvi, cada cop hi ha més pi blanc que és, justament, una espècie que no n’ofereix gaires, de forats per fer el niu.


Per mirar de solucionar, almenys en part, aquest problema evident d’habitatge podem proporcionar als ocells troncs foradats artificials, o dit d’una altra manera, hi podem instal·lar caixes niu.

Hi ha una sèrie de pautes que cal tenir en compte a l’hora de construir i instal∙lar una caixa niu:
  • S’ha d’utilitzar sempre fusta massissa. 
  • El contraxapat, aglomerat o DM no serveixen per a l’ús continuat a l’exterior.
La fusta no s’ha de polir: les petites rugositats i imperfeccions ajuden els ocells a enfilar-s’hi per entrar i sortir. 


Cal instal·lar les caixes niu a finals d’hivern per tal que estiguin preparades en començar la temporada de nidificació. 


Les caixes niu necessiten un cert manteniment i s’haurien de netejar cada any en acabar la temporada de cria (entre setembre i gener). En general, només caldrà retirar tot el material que els ocells hagin dipositat per construir el niu.


La major part dels ocells tenen, a l’època de nidificació, un marcat comportament territorial, per la qual cosa no convé situar les caixes niu molt a prop les unes de les altres. 
































































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada